Rukan MBBR-jäteveden- puhdistamo

Ruka on haastava kohde biologisen jätevedenpuhdistus- prosessin kannalta, sillä jätevesien kuormitus vaihtelee sesonkien mukaan kesän muutamasta sadasta ihmisestä talven ja pääsiäisen 15 000.

Haluamme suojella Kuusamon herkkää luontoa. Uudella jätevedenpuhdistamolla pystymme hoitamaan Rukan jätevesien vaihtelevan kuormituksen ja puhdistukselle asetetut erittäin tiukat lupaehdot kylmissä olosuhteissa.
Keijo Pesonen
Kuusamon Energia- ja Vesiosuuskunnasta - toimitusjohtaja

Kuusamon Energia- ja Vesiosuuskunta huolehtii Kuusamon ja Rukan alueen asukkaiden ja osakkaiden puhtaasta vedestä, jätevesien käsittelystä sekä kaukolämmöstä. Alueella on kaksi jätevedenpuhdistamoa, Kuusamon Torangin kylällä ja Rukan hiihto- keskuksessa. Molemmat ovat uusimisen tarpeessa, mutta ensimmäisenä uusittiin Ruka, joka sai Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta Pohjois-Euroopan tiukimmat lupaehdot.

Lupaehdoista teki haasteellisen normaalin fosforinpoiston lisäksi vaatimus poistaa typpi kokonaan kylmistä vesistä. Yleensä tämän kokoluokan laitoksilla typpeä ei tarvitse poistaa, jos vesi on alle 10-asteista. Suomessa yleisesti käytössä oleva aktiivi- lieteprosessin laitos ei pysty poistamaan typpeä riittävästi kylmästä vedestä eikä selviytymään jätevesien vaihtelevasta kuormituksesta.

Testattu ratkaisu toimii kylmissä vesissä

Ratkaisu löytyi Veolia Water Technologiesin hiihtokeskusten puhdistamomallista, joka on jo laajasti käytössä esimerkiksi Norjassa. Maailmanlaajuisen teknologiakonsernin Suomen asiantuntijat sovelsivat testatun ratkaisun täkäläiseen toimintaympäristöön.

Puhdistusprosessi pohjautuu MBBR-kantoaineprosessiin (Moving Bed BioReactor), jossa vettä puhdistava biokasvusto kiinnittyy parin euron kokoisiin, muovisiin kantoainekappaleisiin. Näitä tuotiin Rukalle 660 kuutiota eli 13 rekka-autollista. Perinteisessä aktiviilieteprosessissa biomassa on vedessä vapaana ja sitä pitää kierrättää useita kertoja ilmastuksessa ja jälkiselkeytyksessä.

Alkupään käsittelyt (välppäys, hiekan ja rasvanerotus ja välppeen pesu) sekä loppupään lietteen kuivaus ovat molemmissa prosesseissa samat.

–  Muovikappaleet ovat täynnä pieniä reikiä, joihin biologinen armeija kiinnittyy. Biomassa säilyy näin paremmin ja toimii erityisesti kylmissä vesissä sekä käynnistyy nopeammin hiljaisen ajan vaihtuessa kovaan sesonkiin. Prosessi on kestävämpi eikä lietteeen karkailua puhdistamosta ulos tapahdu, sanoo kehityspäällikkö Pauli Hyvärinen Veolia Water Technologies Suomesta.

Muovikappaleet kestävät laitoksen eliniän eli kymmeniä vuosia. Veolia Water Technologies on asentanut maailmalla MBBR-puhdistamoita 1990-luvun alusta lähtien, eikä muovikappaleita ole jouduttu uusimaan kertaakaan.

Investointi ympäristön puhtauteen

Veolia Water Technologies Suomi vastasi prosessin suunnittelusta ja projektinjohdosta, ja  insinööritoimisto Pöyry suunnitteli fyysisen laitoksen. Veolian toimitukseen kuuluivat ydinprosessin kantoaineet, flotaatio kiintoaineen poistoon, laitoksen käyttöönotto ja henkilökunnan koulutus sekä kahden vuoden tuki henkilökunnalle, jonka mahdollistaa etäyhteys prosessiautomaatioon ja laitokselle asennetut kamerat. Aktiivinen suunnitteluvaihe kesti noin vuoden, ja rakentaminen alkoi kevättalvella 2015. Laitos otettiin käyttöön syksyllä 2016.

Itse jätevedenpuhdistamo on rakennuksena puolet pienempi kuin vastaava aktiiviliete- prosessilaitos. Koko prosessi ja työntekijät pääsevät sisätiloihin, mistä on etua Rukan kylmissä ilmasto-olosuhteissa.

–  Olemme ylpeitä uudesta jätevedenpuhdistamosta. Se on investointi vihreään Rukaan ja parasta mahdollista järkevällä hintatasolla ja tekniikalla, Pesonen sanoo.