Meillä on etukäteen tehty tarkkailuohjelma. Joka viikolle on merkitty, mistä eri laitoksilta ja mistä pisteistä näytteitä kerätään. Näytteenotto-ohjelma on etukäteen huolella mietitty. Tarkistuksissa on aina mukana näytteitä vesi- laitoksilta lähtevästä vedestä, vesilaitoksilta ja vesitorneista.
Porvoon vesi otti käyttöön veden mikrobien TECTA-pika-analysaattorin vuonna 2014. Muutaman vuoden ahkeran käytön jälkeen laitospäällikkö Elina Antila arvioi, että laite on tuonut toimintaan joustavuutta, kun veden puhtautta voidaan mitata oman aikataulun mukaan.
– Aikaisemmin meillä oli oma puolipäiväinen laborantti ja kun hän jäi eläkkeelle, oli aika miettiä uusia ratkaisuja. Nyt analyyseja tekevät prosessimiehet laitteella, jonka käyttöön ei tarvita laborantin koulutusta, Antila kertoo.
Porvoon veden vedentuotannon eri kohteista otetaan näytteitä viikoittain. Laitoksella on oma laboratorio, jossa näytteet analysoidaan. Pika-analysaattori on kiinteästi laboratoriossa, mutta sen käsiteltäväksi tuodaan viikoittain näytteitä verkostosta, vedenottamoilta ja vedenkäsittelylaitoksilta. Laitteella määrittää vesinäytteistä koloformiset bakteerit ja E coli.
Näyte laitetaan suljettuun sinetöityyn purkkiin, ja valmis analyysi tulee käyttäjän sähköpostiin. Oman laitteen lisäksi Porvoon veden valvonta- tutkimusnäytteet ja osa omavalvonnannäytteistä teetetään akkreditoidussa laboratoriossa.
– Näytteitä otetaan eniten alkuviikosta, koska silloin on vielä arkipäiviä edessä. Ehditään muun muassa ottaa uusintanäytteitä, jos raakavedessä huomataan jotain varmistettavaa, Antila kertoo. Osa näytteistä lähetetään akkreditoituun laboratorioon analysoitavaksi, mutta joka viikko tehdään analyysejä myös omalla laitteella. Emme halua itsekään, että tekisimme itse kaikki tarkistukset. Oma informaatio on kuitenkin hyvä lisä viranomaisvalvontaan.
Viime vuoden aikana Porvoon vesi teki omassa laboratoriossaan pika-analysaattorilla lähes 1 300 analyysia ja yhteensä noin 6 800 analyysia.
Antila toteaa, että jos vesilaitos toimii alueella, mistä on maantieteellisesti pitkä matka laboratorioon ja kaikki näytteet joudutaan lähettämään muualle, pika-analysaattori varmasti helpottaa toimintaa.
Ahosen mukaan laite on käytössä jo yli 30 maassa. Suomessa se on vielä vähäisessä käytössä eikä markkinoilla ole muita vastaavia laitteita. Hän kuitenkin uskoo, että käyttö lisääntyy ja pika-analysaattorista tulee vallitseva käytäntö kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo.
"TECTA-laitteelle vasta haetaan Suomessa lain mukaan hyväksytyn testausmenetelmän asemaa, mutta nopeutensa vuoksi se on erittäin hyvä lisä normaalien testien rinnalla, koska se ei vaadi kliinisiä tiloja”, kertoo tuotepäällikkö Eetu Ahonen Veolia Water Technologiesista. Monissa vesilaitoksissa kehitetään oma- valvontaa ja halutaan edelleen kehittää toimintatapoja turvallisen veden jakelun varmistamiseksi asiakkaille. TECTA-pika-analysaattori nopeuttaa veden puhtauden analysointia ja ihmisen mahdollisesti tekemä virhe poistuu, koska laite tekee analyysin. Testipurkkeihin ei myöskään voi tulla etukäteen mitään epä- puhtauksia."