Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla Helsingissä testattiin syksyn 2019 aikana eri menetelmiä aktiivihiilen erottamiseen jätevedestä. Hankkeessa hyödyn- nettiin ensimmäistä kertaa konttiin rakennettua siirrettävää Mini Actiflo –yksikköä, jonka Veolia hankki vuokra- ja pilotointikäyttöön syyskuussa.
Erilaisten menetelmien testaaminen orgaanisten haitta-aineiden poistamiseksi jätevedestä on tällä hetkellä pinnalla oleva asia. Nykyiset menetelmät eivät poista kaikkia haitta-aineita tehokkaasti. Uusia menetelmiä halutaan tutkia ennakkoon, ennen kuin haitta-aineille mahdollisesti asetetaan poistovaatimuksia.
Lääkeaineiden ja hormonien määrästä jätevedessä ollaan syystäkin huolissaan, sillä ne voivat olla hyvin pieninäkin pitoisuuksina haitallisia päästessään hajoamattomana mereen. Monet lääkeaineista eivät hajoa biologisesti tai hajoavat hyvin hitaasti.
Miten lääkeaineita sitonut aktiivihiili saadaan talteen jätevedestä?
Jauhemaisen aktiivihiilen tiedetään keräävän itseensä tehokkaasti lääkeaineita, mutta sen käytössä haasteena on hiilen erottaminen ja talteenotto vedestä puhdistuksen jälkeen.
Parhaillaan HSY testaa mikrohiekalla tehostetun laskeutuksen Actiflo-prosessia Veolian ActifloⓇ Carb –pilotlaitteiston avulla. Käytännössä se tarkoittaa, että kiintoainetta ja liuenneita aineita ensin saostetaan kemiallisesti, sen jälkeen syntyneet partikkelit sidotaan prosessissa kiertävään mikrohiekkaan ja lopuksi laskeutetaan selkeytysosassa. Mikrohiekan avulla pulverimainen aktiivihiili saadaan laskeutettua pienessä tilassa. Kiintoainepartikkelit ja loppuun kulunut aktiivihiili poistetaan prosessista.
Sopii myös maku- ja hajuhaittojen poistoon juomavedestä
HSY:n Viikinmäessä testaama aktiivihiilen puhdistuskäsittely on vain yksi niistä mahdollisuuksista, joihin Mini Actiflo'ta voi käyttää. Sama prosessi käy myös juomavesissä maun ja hajun poistoon. Veolian myyntipäällikkö Pauli Hyvärinen korostaa, että Actiflo-tekniikka soveltuu käytännössä kaikkeen, niin juoma- ja jätevesilaitoksille kuin erilaisille teollisuuden prosessivesillekin.
– Tässä kyseisessä sovelluksessa laitteisto on tehty niin joustavaksi, että sillä pystyy testaamaan kaikenlaisten vesien puhdistamista, kaivosvesistä aina juomaveteen saakka, Hyvärinen muistuttaa.
Aktiivihiiliprosessilla laitteella voidaan käsitellä 5 kuutiota vettä tunnissa, muussa käytössä maksimissaan 15 kuutiota tunnissa. Viikinmäen puhdistamon kokonais- virtaamat ovat suuria, keskimäärin 270 000 kuutiota päivässä.
– Vesimäärä, jota tässä käsitellään, on siihen verrattuna hyvin pieni, mutta testitarkoituksiin kokoluokka on kuitenkin edustava, Vilpanen sanoo.
HSY:n suunnittelemissa koeajoissa vaihdellaan hiililaatuja, kemikaaleja ja asetuksia, jotta nähtäisiin, miten hyvin tekniikka sopii Viikinmäen tarpeisiin. Koeajojen kannalta on eduksi että prosessissa on lyhyt viipymä: kaikki neste vaihtuu uusiksi jopa 15 minuutissa ilman ylimenoaikaa.
Mini Actiflo -laitteisto mahtuu kokonaisuudessaan 40-jalkaiseen eli 12-metriseen ISO-konttiin ja kulkee näppärästi konttirekalla. Vaikka laite on periaatteessa saatavissa nopeasti käyttöön, Pauli Hyvärinen neuvoo vuokraajaa sopimaan kuljetuksista hyvissä ajoin.
– Valmisteluja tarvitaan molemmissa päissä, ja resurssien varaaminen kannattaa miettiä ajoissa.