Typenpoisto on aina kallista, sillä se vie paljon energiaa ja kemikaaleja. Meillä pitää poistaa puhdistamolle tulevan typpikuorman lisäksi vielä mädättämöstä sisäisenä kiertona tuleva 15-20 prosentin lisäkuorma. Haemme pilotin avulla kannattavampaa ratkaisua ja testaamme prosessin maksimikuormitusta.
– Rejektiveden lämpötila on korkea ja se sisältää paljon ammoniumtyppeä. Se soveltuu erinomaisesti biologisesti typpeä poistavalle anammox-bakteerille, jota ANITA™ Mox -prosessimme hyödyntää. Prosessi vaatii huomattavasti vähemmän energiaa tai kemikaaleja verrattuna vastaavaan typenpoistoon perinteisellä tekniikalla tai pääprosessissa, mikä näkyy lopulta käyttö- kustannusten alenemisena. Investointi tähän prosessiin maksaa yleensä, laitoksen olosuhteista riippuen, itsensä takaisin noin kolmen vuoden kuluessa, sanoo kehityspäällikkö Pauli Hyvärinen Veolia Water Technologiesilta.
Biologinen ANITA™ Mox -prosessi vaatii seurantaa
Veolia Water Technologiesin ANITA™ Mox -prosessissa hidaskasvuinen bakteerimassa on sidottu kantoaineeseen. Prosessi on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, mutta Suomessa HSY on ensimmäinen pilotoija. Pilotti on mitoitettu käsittelemään noin 15 % mädättämön rejektivesistä eli 300 kuutiota vuorokaudessa.
HSY sai Veolialta tarkat ohjeet pilotin käynnistykselle, ylläpidolle ja seurattaville arvoille. Lisäksi käynnistysvaiheen tueksi Ruotsista tuli asiantuntija pariksi päiväksi paikan päälle.
– ANITA™ Mox on tähänastisten kokemusten perusteella toiminut luotettavasti ja näyttää kestävän varsin hyvin rejektiveden suuria kiintoaine- pitoisuuksien vaihteluita. Toki biologisessa prosessissa on ollut omat haasteensa. Huomiota on pitänyt kiinnittää prosessin ymmärtämiseen, jatkuvaan seurantaan, mittarien ylläpitoon ja laboratorioanalyyseihin, sillä erittäin väkevä vesi vaikuttaa mittarien toimivuuteen, Anna Kuokkanen kertoo.
– Asiantuntijan tuki alussa oli todella hyödyllistä. Meillä oli ongelmia sekoittumisessa, kun kantoaineet kelluivat kuin korkit. Vettyminen oli odotettua hitaampaa, eivätkä kantoaineet sen jälkeenkään ole uponneet kunnolla silloin kun ilmastus on niukkaa. Asiantuntijan avulla ilmastimmekin voimakkaasti lyhyissä jaksoissa sen sijaan, että happi olisi yritetty pitää annetuissa rajoissa. Näin prosessi saatiin käynnistettyä, Kuokkanen sanoo.
Hyväksi havaittu prosessi käyttöön myös muualla
HSY on halunnut edetä pilotoinnissa varovasti ja kasvattaa bakteerimassaa hitaasti, sillä suurista prosessihäiriöistä toipuminen voi viedä aikaa hidas- kasvuiselta bakteerilta. Tavoitteena on ollut välttää esimerkiksi vääränlaisten bakteerien liikakasvu, veden huonot pitoisuudet ja bakteerien myrkyttyminen. Laitos saavutti mitoituskapasiteettinsa puolessa vuodessa, minkä jälkeen kuormituksen kasvattamista on jatkettu maksimikapasiteetin selvittämiseksi
– Tutkimustyöstä pitävän näkökulmasta on ollut kiehtovaa seurata prosessin toimintaa ja mittareita sekä arvioida tulevaa. Biologinen prosessi on pää- sääntöisesti vakaa, mutta siihen liittyy kuitenkin aina pientä jännää, Anna Kuokkanen kuvailee.
Viikinmäen jäteveden- puhdistamo on Pohjoismaiden suurin puhdistamo. Siellä käsitellään noin 800 000 asukkaan sekä alueen teollisuuden jäte- vedet. Jätevedenpuhdistamon yhteydessä on biokaasulaitos, jossa jätevedenpuhdistuksesta syntyneestä lietteestä tuotetaan mädättämällä energiaa puhdistamon tarpeisiin. Mädätyksen yhteydessä veteen liukenee kuitenkin typpeä, joka yleensä palautetaan rejektivesien muodossa normaaliin puhdistus- prosessiin.
Rejektivesien typenpoiston pilotti on ollut tärkeä HSY:lle. Viikinmäellä on tarkoitus ottaa tulevina vuosina käyttöön täyden mittakaavan laitos anammox-prosessilla, ja pilotoinnin avulla saadaan varmistettua prosessin soveltuvuus sekä tarkennettua mitoitusta ja käytännön ratkaisuja. Pilotti on käytössä täyden mittakaavan laitoksen valmistumiseen asti, jolloin pilotista saadaan tukea käynnistykseen. Lisäksi samanlaista prosessia hyödynnetään mahdollisesti uuden Blominmäen jäteveden- puhdistamon rejektivesien typenpoistossa.
Viikinmäellä on myös käytössä Veolia Water Technologiesin Biostyr-jälkidenitrifkaatio- suodatus sekä kiekkosuodatin- pilotti fosforinpoistoon.