Jatkuva laadukkaan veden saanti on erittäin tärkeää mikroelektroniikkateollisuudelle. Sen vuoksi veden ja tukipalveluiden laadun, määrän ja jatkuvuuden varmistaminen on ensisijaisen tärkeää.
Johtaminen ja innovaatiot: elektroniikkateollisuuden kohtaamat haasteet
Huipputeknologiaa ja innovaatioita ultrapuhtaan veden tuottamiseen.
Jätevesien käsittely, hyödykkeiden talteenotto sekä veden kierrätys ja uudelleenkäyttö.
Parempi luonnonvarojen hallinta ja vesiensuojelu.
Kuinka Veolia sitoutuneesti auttaa elektroniikkateollisuuden asiakkaitaan
Esimerkiksi puolijohteiden valmistus sisältää useita fotokemiallisia ja kemiallisia prosessointivaiheita. Piikiekkojen valmistuksessa leikkaus kiekoksi ja kiillotus on ratkaisevan tärkeää valmiiden tuotteiden laadun kannalta, ja prosessi vaatii suuren määrän erittäin puhdasta vettä.
Integroidun piirin valmistaminen 300 mm kiekolle vaatii yhteensä noin 8 328 litraa vettä, josta 5 678 litraa on ultrapuhdasta vettä.
Puolijohdeteollisuus käyttää vuosittain noin 2 miljardia dollaria veden- ja jäteveden käsittelyjärjestelmiin.
Source: Global Water Intelligence (2009) Pure Water, Semiconductors and The Recession
Elektroniikan ja mikroelektroniikan osamarkkinat, kuten TFT-LCD, kiintolevyt, aurinkosähkö ja painetut piirilevyt (PCB), edellyttävät nykyaikaisia vesijärjestelmiä ja jätevesiratkaisuja, koska käytettävä vesi on pääasiallinen kontaminaation lähde ja samalla kriittinen hyödyke valmistusprosessin alusta loppuun saakka.
Joustavia ratkaisuja kaikille elektroniikka-alalla toimiville
Veolia Water Technologiesilla on vertaansa vailla oleva kokemus ja kyky käsitellä koko laitoksen vesikiertoa aina ultrapuhtaasta vedestä jäteveteen, prosessivedestä kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön. Kehittyneet teknologiamme on suunniteltu käsittelemään puolijohdevalmistusprosessin kohtaamia haasteita.
Ultrapuhtaan veden käsittely
Valmistuksen eri vaiheissa käytettävän ultrapuhtaan veden tulee täyttää standardin ASTM-D5127-13 vaatimukset sovelluskohteen mukaisesti. Standardi on laajasti käytetty ja sisältää seitsemän erilaista veden laatuluokkaa.
Jäteveden käsittely
Mikroelektroniikkateollisuuden valmistusprosessien jätevedet sisältävät tyypillisesti syövyttäviä, etsaukseen käytettyjä kemikaaleja ja emäksiä sekä piikiekkojen hionnassa ja läppäyksessä syntyviä jakeita että lietteitä.
Veden uudelleenkäyttö ja kierrätys
Prosessivesien osittainen kierrättäminen on mahdollista, ja uusiokäyttö parantaa kustannustehokkuutta vähentämällä raakaveden ottoa ja samanaikaisesti syntyvän jäteveden määrää.
Veoliaan luottavia asiakkaita
Tarjosimme kustannustehokkaita ratkaisuja toteutimme erittäin puhtaan ja kemikaalivapaan vedenkäsittelyn prosessin hyödyntämällä mm. jatkuvatoimisen sähköisen ioninvaihdon (CEDI) teknologiaa.
Tutustu vedenkäsittelyteknologioihimme elektroniikkateollisuudessa
Luotettava ja erittäin korkealaatuinen ultrapuhdas vesi on mikroelektroniikkateollisuudelle aivan välttämätöntä. Tuotantotavoitteiden ohella tämän teollisuudenalan toimijat ovat asettaneet korkeita tavoitteita kestävän kehityksen ja ympäristöjalanjäljen suhteen. Kompaktit ja tehokkaat jäteveden käsittelyn ratkaisut yhdistettynä kestäviin ja pitkän tähtäimen veden talteenoton ja kierrätyksen ratkaisuihin voivat auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet.
Mehbub KHAN
Market Manager, Power & Microelectronics, Singapore
Veolia Water Technologies
LinkedIn profile
Lisää palveluja
Lähdeaineistoa
Lataa esitteemme, jos haluat oppia lisää kestävästä vesienhallinnasta mikroelektroniikkateollisuudessa.
Usein kysyttyä elektroniikka- ja aurinkoenergiayritysten vesiratkaisuista
Mitä on ESG ja miksi on tärkeää, että puolijohdeteollisuus kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen?
ESG-tavoitteet (ympäristö, yhteiskuntavastuu ja hyvä hallintotapa) voidaan määritellä yrityksen hallintotavaksi ja sen vaikutukset sosiaalisiin ja kestävän kehityksen kysymyksiin. Hyvät ESG-käytännöt voivat auttaa yrityksiä rakentamaan resilienssiä varautumalla päivän polttaviin kysymyksiin kuten vesivarojen niukkuuteen. Yritykset ovat myös motivoituneita ottamaan käyttöön ESG-käytäntöjä, koska se vaikuttaa niiden kykyyn saada rahoitusta, sillä pankit ovat ottaneet ESG:n enenevässä määrin sijoituskriteeriksi riskien hallitsemiseksi.
Mitkä ovat olennaiset vaiheet ultrapuhtaan veden (UPW) valmistusprosessissa?
Erittäin puhdasta vettä vaativa prosessi edellyttää tyypillisesti monikerrossuodattimia (MMF) ja aktiivihiilisuodattimia (ACF), käänteisosmoosijärjestelmää (RO), kaasunpoistoyksiköitä, ioninvaihtoa jossain muodossa (CEDI) ja UV-desinfiointia sekä ultrasuodatusta (UF)
Mitkä ovat tyypillisiä korkealaatuisen ultrapuhtaan veden (UPW) ominaisuuksia?
ASTM D5127 & SEMI F63 -oppaan mukaan elektroniikka- ja puolijohdeteollisuudessa käytettävälle ultrapuhtaalle vedelle suositellaan alla olevia standardeja: Valmistavat yksiköt käyttävät usein näiden lisäksi omia laatuluokituksia.
Miten piirilevyjen saantoa voidaan parantaa tuotannossa?
Piirilevyvalmistuksessa saanto on kriittinen parametri. Jokainen uuden sukupolven teknologia vaatii korkeampaa ultrapuhtaan veden (UPW) laatua ja parempia valvontajärjestelmiä, koska ultrapuhtaassa vedessä olevat hiukkaset tai mikroepäpuhtaudet voivat aiheuttaa vahinkoa mikroelektronisille komponenteille ja lopulta johtaa kalliisiin laitevaurioihin ja hylkäyksiin tuotannossa. Reaaliaikainen kriittisten parametrien valvonta ja hallinta auttavat ymmärtämään paremmin epäpuhtauksien ja piirilevyvaurioiden välisen yhteyden.
Mitkä ovat olennaiset vaiheet piirilevyn valmistuksen jätevesien käsittelyprosessissa?
Elektrolyysiä käytetään tyypillisesti liukenevan CU-jäteveden käsittelyssä, kun taas selkeytystä (esimerkiksi Actiflo®:n avulla) ja ioninvaihtoa käytetään yleisesti kelatoitujen kupari-ionikompleksien poistamiseen kuparin prosessoinnista syntyvistä jätevesistä ennen veden päästämistä ympäristöön. Orgaanisille jätevesille suositellaan myös MBR-kalvobioreaktorin käyttöä.
Kuinka poistaa TMAH ja ammoniakki jätevesivirroista?
Tetrametyyliammoniumhydroksidin (TMAH) ja ammoniakin poistaminen jätevesistä on tehokasta yhdistämällä seuraavat teknologiat:
- Anaerobinen käsittely: Anaerobinen lietepetireaktori (UASB) tai laajennettu granulalietepetireaktori (EGSB),
- Aerobinen käsittely: Kalvobioreaktori (MBR) tai kantoainereaktori (MBBR), ja
- Deammonifikaatio: Anita™ MOX -prosessi on yksivaiheinen deammonifikaatioteknologia, joka on energianeutraali ja joka todistetusti on saavuttanut yli 90 % ammoniakin poiston ja 75-85 % typen kokonaispoiston.
Kuinka veden kierrätys ja uudelleenkäyttö onnistuu ilman RO-kalvoja?
Käänteisosmoosia (RO) sekä ultrasuodatusta (UF) käytetään yleisesti veden kierrätysprosesseissa, mikä voi olla energiaintensiivistä. Tämä voi johtaa korkeisiin investointikuluihin (CAPEX) sekä OPEX-käyttökustannuksiin niiden ylläpitämiseksi.
Veden kierrätys ilman kalvoprosesseja on kuitenkin yleensä edullisempaa ja voi myös vastata yrityksen kestävän kehityksen ja kustannustehokkuuden tavoitteita. Veolian kalvottomat ratkaisut, kuten kompakti Actiflo®-selkeytin, Hydrotech™- kiekkosuodatin ja ioninvaihtoon perustuva “of site -regenerointipalvelu”, tarjoavat jopa 95 % tehokkuuden, kuluttavat erittäin vähän energiaa ja tarvitsevat minimaalisen vähän kemikaaleja. Tämä mahdollistaa yrityksille säästöjä energian ja kemikaalien kulutuksessa, vähentää vedenpuhdistustarvetta paikan päällä ja auttaa yrityksiä saavuttamaan ESG-tavoitteensa samanaikaisesti.